Tim Marshall: Věk zdí

Britský autor Tim Marshall ve své další knize Věk zdí částečně navazuje na svůj předchozí bestseller V zajetí geografie, avšak tentokrát na problematiku některých „horkých“ světových oblastí nahlíží výhradně skrze či přes různé světové a státní bariéry, ploty, hradby a zdi. Ty v poslední době zažívají novodobý boom, přičemž ani zdaleka se nejedná pouze o fyzické zdi, nýbrž i o pomyslné překážky a zábrany společenské, ekonomické, náboženské či ideologické.

Očekávanými a neméně zábavnými kapitolami jsou ty o dobře známých velkých světových zdech, jako je ta Velká čínská (na kterou autor chytře navazuje s novodobým velkým čínským cenzorním Firewallem) či Hadriánův val, jehož pozůstatky na hranicích Skotska a Anglie jsou dodnes patrné ve Velké Británii. Dozvíme se mnohé i o zdech oddělujících Izrael a Palestinu, o futuristicky zabezpečených asijských hranicích (Indie-Bangladéš, hranice Saúdské Arábie), o pouštním zaminovaném valu oddělujícím Maroko a sporné území Západní Sahary či o Berlínské zdi, která zároveň i zprostředkovává a jde ruku v ruce s historií Železné opony v Evropě.

Tradičně široké geografické a časové záběry knihy přinášejí spoustu zajímavých poznatků od fungování státních aparátů přes dlouhodobé historické dědictví dané oblasti až po zkoumání základní psychologie jednotlivce a jejího uvádění do kontextu v případě jednotlivých fyzických a psychických bariér. Věk zdí je další skvělou a poutavou knihou znalého autora, která spolehlivě zaujme všechny zvídavé čtenáře se zájmem o geografii, historii a současné světové dění.

Naše hodnocení
Vaše hodnocení

Napsat komentář