457. Páteční podvečerní… o výborných mysteriózních seriálech, které málokdo zná (část druhá)

Nepravidelná série o méně proslulých kvalitních seriálech daného žánru je zpět. Tentokrát se vrátíme k mysteriózním televizním titulům, o nichž jsme poprvé psali zhruba před sedmi lety. Ani za tak dlouhou dobu se v televizním portfoliu ústředních seriálových hráčů neshromáždilo zrovna moc mysteriózních titulů, které holt nepatří mezi nejdůležitější mainstreemové žánry. I tak už ale máme z čeho vybírat a můžeme sestavit druhý žebříček doporučených mysteriózních seriálů. Přejeme příjemné a inspirativní počtení.

1. Nevina

V případě španělské kriminální minisérie hraje mysteriózní prvek zcela zásadní roli: v mnoha pasážích a sekvencích přebírá otěže a je hlavním zprostředkovatelem a budovatelem hutné atmosféry. Jeden z nejlepších televizních projektů za poslední roky potvrzuje přední roli tvůrců z Pyrenejského poloostrova v současném nekompromisním televizním světě.

2. Manifest

Solidní mysteriózní drama, které je vystavěné na premise časového paradoxu, jehož příčinou se posádka a pasažéři jednoho specifického letu vrátili do světa po pěti letech, avšak na palubě uběhlo jen několik hodin. Tvůrci seriálu s tímto konceptem velmi dobře pracují a nabízejí divákovi hutnou podívanou, ve které se nešetří různými konspiracemi, zvraty a tajuplnými momenty.

3. Vidím vás

Základním stavebním kamenem hororově laděné a hvězdně obsazené minisérie je zákeřný a neúprosný hlídač jednoho luxusního domu, který stojí na prestižním newyorském předměstí. V této usedlosti se veškerým jeho nájemníkům nevede dobře a výjimku nepředstavuje ani nově nastěhovaná rodina, jíž hlídač začne posílat zvracené deptající dopisy. Příjemně nepříjemná podívaná s výrazným mysteriózním přesahem.

4. Za hranicí

Odlehlá wyomingská pustina, kde sídlí jeden postarší rančer, na jehož pozemku se jednoho dne vyskytne obrovská díra v zemi. Za hranicí dá v mnohém vzpomenout na jedinečný Yellowstone. S trochou snahy a fantazie lze tento počin považovat za jeho experimentálnější, živelnější a méně logičtější alternativu. Už jen kvůli skvěle ztvárněné hlavní postavě v podání Joshe Brolina se tomuto seriálu vyplatí dát šanci.

5. V Clearingu

Australská mysteriózní minisérie byla natočena na motivy reálného příběhu o jedné australské sektě, která v zemi dlouhou dobu působila v průběhu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století. I protinožci umí točit zdařilá vypjatá dramata, jenž se dotýkají tajemna a nadpřirozena. V důležitých rolích se zde představí Guy Pearce a Miranda Otto.

Další mysteriózní seriály: Outsider, 1899, Ztracena v bílém šumu

Naše hodnocení
Vaše hodnocení

Napsat komentář