449. Páteční podvečerní… o deskovkách pro sólisty (část druhá)

Po dvou a půl letech se vracíme k tématu solitérního deskového hraní, jenž v poslední době stále nabývá na síle a žádanosti. Téma jsme naposledy řešili v Páteční podvečerní s pořadovým číslem 326, ve které jsme doporučili některé nejlepší hry pro sólové hraní jako je například Gloomhaven, Tainted Grail či Pán prstenů: Putování po Středozemi. Za dobu od posledního článku se na konstantně bobtnajícím trhu objevila řada vynikajících deskovek, které často reflektují i hru pro jednoho hráče anebo jsou pro ni i výhradně určeny. Dnes vybereme další deskoherní solitérní klenoty, které dovedou utišit hráčův hlad v případě nemožnosti sestavení hráčské skupiny anebo prostě když je chuť na sólovou anabázi do nekonečných dálav deskoherního světa. Přejeme příjemné a inspirativní počtení.

Začneme u méně (časově a pravidlově) náročných her, které lze odehrát doslova za pár minut. Jednou takovou je kapesní deskovka Citrusy (hodnocení na databázi BoardGameGeek 7,8: dále jen BGG). Hra je přímo určená pro jednoho hráče, který si užije skládaní a bodování ovocných sadů pomocí několika základních karet a kostek. Další malou deskovkou nabízející velké možnosti je Velkoměsto (BGG 7,4), v němž jde pro změnu o budování vlastní metropole. K rozmanitosti hry přispívá početné množství rozličných úkolů, které vždy zajistí jedinečnost každé nové hry. Už poněkud složitější hrou je představitel známé série Kingdom Rush s podtitulem Trhlina v čase (BGG 7,4). Tower defense sága je známá především majitelům mobilních zařízení, avšak v poslední době se povedlo některé tituly zdárně převést i do deskového světa. Budování věží a zastavování nekonečných přívalů fantasy monster je neméně zábavné i v rámci deskoherního světa. Ideálním titulem pro sólové hraní je česká deskovka Nebe v plamenech (BGG 7,7). Ta chytře zprostředkovává zážitky z filmů jako je Válka světů a Den nezávislosti. Ve hře jde o zastavování přívalů mimozemských útočných lodí, o ochranu měst na Zemi a o pokrok na výzkumné stupnici, díky které lze celkově pokořit zákeřné jinozemce. Ústřední roli ve hře mají kostky, které zajišťují veškerý chod hraní. Celkově bezvadná, neotřelá, zábavná, variabilní a pokaždé jiná hra. Pro sólové hraní jsou mimo jiné vhodné hry z kategorie Flip (Roll) and Write titulů. Ve zkratce se jedná o tzv. zapisovací hry, ve kterých hráč zapisuje hodnoty na papír či do herní tabulky. Dvěma nejlépe hodnocenými zástupci kategorie jsou sci-fi hra Vítejte na Měsíci (BGG 8) a historický titul Hadriánův val (BGG 8,1).

Mezi náročnější hry vhodné i pro jednoho hráče patří Impérium: dějiny (BGG 7,7), zástupce početné karetní série Imperium, ve které hráč spravuje svou říši a snaží se jí dovést k regionální či světové dominanci. Dále tu máme trojici titulů, které mají širší doporučené hráčské rozpětí, ale opakovaně se umisťují na předních pozicích v oblíbených hrách i pro jednoho hráče. Jedná se o fantasy tituly Cesty Osudu (BGG 7,8), ke kterému se používá i vytříbená mobilní aplikace, Konec věků (BGG ) se svým originálním využíváním karetního balíčku a hororověji laděný Arkham Horror: Karetní hra (BGG 8,1), jenž spadá do léty prověřené a konsenzuálně oblíbené stejnojmenné série. Naproti tomu tu máme historický komplexní titul Comanchería: Vzestup a pád říše Komančů (BGG 8), který je určený výhradně pro solitérní dobrodruhy. V náročné hře s originálním tématem, zasazením a designem jde o správu indiánského kmene v turbulentním období během devatenáctého století na severoamerickém kontinentu. Na závěr přidáváme dvě kolosální deskoherní lahůdky, které jsou v poslední době často zmiňovány při výběru největších a nejlepších her vhodných i pro jednoho hráče. Jedná se o velkohry ISS Vanguard (BGG 8,8!), budovatelsko-objevitelsko-bojovou sci-fi hru ne zcela nepodobnou slavné sérii XCOM, která by se měla dočkat českého překladu možná ještě v průběhu letošního roku, a fantasy počin Oathsworn: Into the Deepwood (BGG 9,1!), v němž se bojuje, objevuje a prochází příběhem ve stylu těch nejpropracovanějších a nejpoutavějších gamebooků. Druhá zmiňovaná hra je k dispozici zatím pouze v anglickém jazyce. To byly některé nejlepší hry pro hráče-sólisty. Mějte se fajně, hrajte deskovky a příště opět na počtenou.

Naše hodnocení
Vaše hodnocení

Napsat komentář